De Franse en Belgische Ardennen zijn gebieden waar ik graag heen ga om de natuur en de cultuur te verkennen en te leren kennen.
Zo raakte ik geďnteresseerd in het verval van religieuze symbolen in de velen middeleeuwse kerken die het landschap sieren.
Op grote schaal worden kerken met daarin de standbeelden, sculpturen de glas in lood ramen en schilderijen aan hun lot overgelaten.
De oorzaak is de leegloop van de dorpen, waardoor er geen financiële middelen meer zijn om deze religieuze uitingsvormen in stand te houden.

Iedere keer als ik een verlaten kerk binnenkom zie ik vol bewondering het samengaan van de glans en het stof die als een stille kracht van het verleden de tijd heeft stilgezet.
Kunstschatten die door natuur krachten worden gegrepen vergaan langzaam tot brokken steen en stof. Ik zie de verborgen schoonheid van het overleven en ervaar de krachten en uitstraling van deze religieuze kunst.
Het is een niet te stoppen proces waarin vormen veranderen en de symboliek vervaagd, een metamorfose van het verval.

Deze religieuze kunst objecten geven mij inspiratie als mens en als fotograaf, die ik graag wil delen met anderen. Daarom dit fotografisch project gestart met als titel,
“Verborgen schatten in de Ardennen”.
Ik ben deze prachtige beelden gaan vastleggen het zijn momentopnamen van:
Verlaten kerken & interieurs; het verval, de beelden en speciale glas in lood ramen.
Mariakapellen die op vervaagde dorpsgrenzen in het landschap ons nog steeds herinneren aan de liefde voor de medemens.
Begraafplaatsen die verlaten zijn maar waar de restanten nog zichtbaar strijden tegen de krachten van het verval.
   

Verlaten kerken.

Steeds meer kerken staan er verlaten bij.
Een kleine groep voornamelijk oudere dominees, burgemeesters en vrijwilligers onderhouden deze kerken en het interieur en proberen het in stand te houden, iets wat in deze moderne tijd bijna onmogelijk is.

Het leven op het land “ de boerderij” is door de grote coöperatieve landbouw nog maar voor enkelen boeren levensvatbaar, met een grote werkeloosheid en leegloop van dorpen tot gevolg. Huizen, kerken, boerderijen, monumenten alles wordt verlaten door de nieuwe generatie mensen die naar de steden gaan voor werk en een carričre.
Monumenten en kerken kunnen door financiële reden niet meer in stand worden gehouden en vergaan uiteindelijk, of krijgen een andere bestemming.
Het is de strijd van de symboliek om te blijven voortbestaan.
Het documenteren van deze kerken zal niet alleen mooie en aangrijpende beelden opleveren maar zal ook mensen aan het denken zetten; willen we dit wel en zijn er geen creatieve mogelijkheden om deze prachtige kunst te behouden.

Tijdens het ontwikkelen van het project ondersteund met begeleidende interviews merkte ik dat er veel interesse voor dit onderwerp is niet alleen vanwege de mooie en aangrijpende foto’s maar ook omdat het een realistisch en maatschappelijk beeld geeft over de teloorgang van de kerken.

Gestimuleerd door deze grote belangstelling wil ik graag dit project verder ontwikkelen om een groter publiek te laten inzien dat veel van deze prachtige religieuze kunstschatten verloren gaan.

Vervallen kerken in de Ardennen.